Web Analytics
Skip to main content

Duurzame tuin

Mensen knappen op in de natuur. Frisse lucht, bewegen, zonneschijn, stilte, ontmoetingen met dieren en natuurlijke geluiden: allemaal ervaringen die wij nodig hebben voor ontspanning, voeding en balans. Daarnaast zijn de voorwaarden voor gezond leven te vinden in de basiselementen van de natuur: aarde, lucht, licht en water. Het bodemleven, de zuurstof en stikstof huishouding, de warmte en lichtenergie van de zon en het reinigende, transporterende water draagt ons bestaan. De natuur is een complex geheel van systemen dat van nature duurzaam is. Willen wij dat complexe geheel in stand houden dienen wij te kiezen voor een duurzaam leven, waarvan duurzaam tuinieren een onderdeel kan zijn.

Hoe kan ik duurzaam tuinieren en wat is een duurzame tuin? Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin. Waar voor de aanleg van de tuin gekozen wordt voor duurzame en verantwoorde materialen. Daarnaast kunt u ook milieubewust tuinieren. 

Wat maakt materialen en producten duurzaam?
Als de natuur zo min mogelijk wordt belast met de vervaardiging en het transport ervan. Een lange levensduur is ook een van de kenmerken. Daarnaast dient het product het ecologisch evenwicht van de tuin zo min mogelijk te verstoren. Of met andere woorden een product die het natuurlijk evenwicht juist ondersteunt. Hergebruik van materialen of recyclen is ook een oplossing.

Duurzame verharding
Gebakken klinkers worden in Nederland geproduceerd en hebben een korte transportduur. Chinees hardsteen daarentegen heeft een veel langere transportduur en is daardoor meer belastend voor het milieu. Gebakken klinkers kunnen worden hergebruikt, Chinees hardsteen meestal niet. Klinkers laten regenwater veel beter terug vloeien in de natuur via de voegen, dan hardsteen. Lokaal vervaardigd grind, split en schelpen zijn ook goede oplossingen, of een combinatie, deze materialen zijn ook goed waterdoorlatend. Maak de oppervlakte van de bestrating niet te groot, houd genoeg ruimte over voor groen, om ruimte voor de natuur te houden.

Duurzame afscheiding
Als erfscheiding kunt u kiezen voor een haag. Deze natuurlijke afscheiding is voor onder andere vogels een schuil- en broedplaats. Voor een schutting van hout kunt u uit drie hoofdcategorieën kiezen. Geïmpregneerd FSC gekeurd vurenhout heeft een korte levensduur, chemisch behandeld, maar is een goedkoop houtsoort. Tropisch hardhout heeft een lange levensduur, FSC gekeurd, maar heeft een lange transportduur. Daarbij is hardhout prijzig. Eikenhout wordt ook wel het Europees hardhout genoemd, lange levensduur, FSC gekeurd, korte transportduur en iets goedkoper dan tropisch hardhout.

Sedum dakbedekking
Uw dak bedekken met sedummatten is niet alleen mooi groen, maar draagt ook bij aan een duurzame leefomgeving. De levensduur van uw dakbedekking gaat twee tot drie keer langer mee. Daarnaast zorgt een groen dak voor een goede warmte en geluidsisolerende werking. Met een onderhoudsarme sedum dakbedekking verhoogt u makkelijk en snel het aantal m2 groen in uw tuin

Energiebesparende verlichting
Door te kiezen voor solarverlichting en ledverlichting, kiest u voor energiebesparing, maar blijft sfeerverlichting in de avond mogelijk. Vergeet niet te letten op de duurzaamheid van deze verlichting, wanneer de kwaliteit te wensen overlaat en ze maar een korte levensduur hebben, is er nog geen sprake van duurzaamheid.

Natuurlijk evenwicht
Door te kiezen om geen chemische bestrijdingsmiddelen maar een meer natuurlijke of biologische aanpak van bestrijding van ziekten te gebruiken zorgt u voor meer evenwicht. Ook biologische meststoffen dragen daaraan bij. Composteer zoveel mogelijk oud tuinafval, zoals bladeren, kleine takjes, onkruid, etc. Verwijder regelmatig onkruid, zodat het niet de overhand krijgt. Gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen is dan niet nodig.

Keuze en plaats van planten
Blijf met de keuze van planten dicht bij de plaatselijke natuur en begroeiing. Zo kiest u voor de dieren die in uw omgeving leven. Kies daarom voor Europese houtsoorten zoals Eik, Lariks en Robinia. En plant inheemse bloemrijke en besdragende planten, voor de voedselvoorziening van de insecten en vogels in uw omgeving. Bespaar op watergeven door tuinplanten op een goede plek te zetten. Een dorstige plant die graag in de schaduw staat, heeft in de zon wel erg veel zorg en water nodig. Kies ook planten die die qua ruimte, grondsoort en zonlicht passen, daardoor zullen ze minder last hebben van ziekten en plagen en gaan daardoor langer mee.

Wees zuinig met water
Laat regenwater niet wegstromen naar de riolering, maar vang het op in de tuinbodem: leg bijvoorbeeld waterdoorlaatbare bestrating. Het regenwater kan ook opgevangen en bewaard worden voor het benodigde water in de tuin. En wanneer u toch gaat sproeien, kies voor de ochtend of avond, zodat het water niet meteen verdampt.